© Go For Health | 2020

  • Nikki

De kracht van een positieve mindset

"A negative mind will never give you a positive life."

Het was een quote die ik eerder op Instagram deelde en niks is minder waar. Onze gedachten zijn krachtig. Zo krachtig zelfs, dat ze invloed hebben op alle vlakken in ons leven, zoals op onze (gezonde) leefstijl.


Fixed versus growth mindset

Een mindset is een denkstijl die bepaalt hoe je naar jezelf kijkt en hoe je je kwaliteiten en vaardigheden beoordeeld. Over het algemeen zijn hierbij twee typen denkstijlen van elkaar te onderscheiden: de fixed (statische) mindset en de growth (groei) mindset.


Regelmatig hoor ik een cliënt uitspraken doen als "het lukt me niet om af te vallen" of "ik ben nou eenmaal zo". Dit zijn voorbeelden van uitspraken die passen bij een fixed mindset. Bij deze manier van denken wordt uitgegaan van de gedachte dat zaken als intelligentie, kwaliteiten en vaardigheden aangeboren zijn en dus vast staan. Het hebben van een fixed mindset kan daarbij al snel in de weg staan van zelfontwikkeling.


Iemand met een growth mindset gaat er daarentegen juist van uit dat diezelfde zaken te ontwikkelen zijn, bijvoorbeeld door te oefenen. Deze persoon zal zichzelf hierdoor eerder weten te overtuigen dat hij of zij iets kan en doorzetten bij tegenslagen, bijvoorbeeld "ook ik kan afvallen, ik heb gewoon de juiste manier nog niet gevonden".


Het is hierbij goed om te weten dat niemand een 100% growth of fixed mindset heeft. Daarnaast is een growth mindset aan te leren. De link onderaan deze pagina leidt je naar een aantal tips die je hierbij kunnen helpen!


Positief versus negatief denken

Toch zegt het hebben van een growth of een fixed mindset nog niet per definitie iets over positiviteit en negativiteit. Natuurlijk zal denken in mogelijkheden, zoals je doet bij een growth mindset, je verder helpen. Maar dat wil niet zeggen dat iemand met een fixed mindset per definitie negatief in het leven staat.


Zoals ik eerder al beschreef: onze gedachten zijn krachtig. Wanneer het je lukt om deze kracht volop te benutten, zullen deze gedachten een constructieve bijdrage leveren. Toch hebben gedachten ook de vervelende eigenschap om met je aan de haal te gaan, helemaal wanneer ze negatief zijn. Een veel voorkomend voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de gedachte "ik heb het toch al verpest, dus ik kan nu net zo goed opgeven". Op die manier werkt de kracht van je eigen gedachten tegen je.


Vrijwel niemand staat volledig positief of negatief in het leven. Positief leven betekent namelijk niet dat je geen negativiteit ervaart. Het verschil zit hem vooral in de manier waarop je met negatieve ervaringen en tegenslagen om gaat. Merk je dat de negativiteit in jouw gedachten snel de overhand neemt? Klik dan op de link hieronder!


> Ja, ik wil positiever leven! <