© Go For Health | 2020

  • Nikki

Mijn 'fit journey': de zoektocht naar balans

De mensen die mij kennen zoals ik nu ben, weten hoe belangrijk mijn (gezonde) leefstijl voor mij is. Ik ben graag in beweging en hanteer dagelijks een voedzaam voedingspatroon, maar dan wel met ruimte voor een pizza, wijntje of stuk taart op zijn tijd. Balans vormt voor mij hét kernbegrip in mijn leefstijl, maar dat is helaas niet altijd zo geweest.


Hoe het allemaal begon

Als kind ben ik nooit echt (te) dik of (te) dun geweest. Ik kan me ook niet herinneren dat ik er veel mee bezig was eigenlijk. Ik sportte altijd graag en kreeg vanuit huis een gemiddeld Hollands voedingspatroon mee. Ofwel: brood voor ontbijt en lunch, dagelijks twee porties fruit, een bord avondeten dat veelal bestond uit groenten, aardappels en vlees en op zondag was het patatdag.


Eigenlijk pas halverwege de middelbare school werd mijn zelfbeeld een belangrijker item voor me. Ik ben altijd relatief lang geweest en heb een prima bouw, maar ook de aanleg om sneller wat voller te worden. Mijn puberteit was hier het startschot voor en de sociale wereld om mij heen legde hier gevoelsmatig nog meer druk op. Ik voelde me onzeker en niet altijd lekker in mijn vel, maar voelde tegelijkertijd (nog) niet de drang er iets mee te doen.


Een dunne lijn tussen 'normaal' en 'overdreven'

In het tweede jaar van mijn opleiding tot Sociaal Pedagogisch Hulpverlener ging ik op mezelf wonen. Daar waar vrijwel altijd voor me gekookt was, en de koelkast nooit leeg, kreeg ik opeens de ruimte (en verplichting) om hier zelf voor te zorgen. In diezelfde tijd groeide mijn interesse voor social media. Op Instagram was de #fitgirl trending, waardoor zich regelmatig foto's van perfect opgemaakte havermoutjes en de meest strakke buiken door mijn tijdlijn mengde. De simpele 1+1=2 som was dus snel gemaakt.


Het begon allemaal vrij onschuldig, misschien zelfs wel met een positieve invloed op me. Ik leerde via internet het een en ander over gezonde voeding en sloot zelfs een abonnement bij de sportschool af. Maar met mijn perfectionistische karakter is de lijn tussen 'normaal' en 'overdreven' altijd wel dun geweest. Dat ik dus al snel doorsloeg had ik niet door. De informatie op het internet is zoals we allemaal wel weten énorm en daarbij niet altijd waar.


Toch nam ik het meeste voor waar aan. Het brood in mijn voorraadkast maakte ruimte voor superfoods, fruit was niet langer goed voor me (want suikers) en koolhydraten kon ik ook maar beter links laten liggen. Tegelijkertijd werd ik een vaster gezicht in de sportschool en leerde ik de fijne kneepjes van het calorieën tellen. Ik raakte de balans volledig kwijt en had niet door dat dat wat ik deed niet bepaald onder de categorie 'goed zorgen voor je lichaam' viel.


Mijn redder in nood

Fysiek veranderde er trouwens niet enorm veel. Ik was slank en had een gezond gewicht. Toch wilde ik wel graag meer, maar lukte dat me niet doordat ik niet de juiste dingen deed. De meeste dagen at ik simpelweg te weinig voor een vrouw van 1 meter 80 die zo'n 5 keer per week sportte, wat resulteerde in oncontroleerbare eetbuien ter compensatie. De dag erop voelde ik me dan vaak zo schuldig dat ik besloot nóg minder te eten. Ik kwam klem te zitten in de welbekende vicieuze cirkel..


En opeens was daar mijn redder in nood. Ik kreeg een relatie met een sportieve, gespierde personal trainer die, net als ik, bezig was met een gezonde leefstijl. Echter, hij had wél de balans die bij mij op dat moment ontbrak. Net als het inzicht trouwens, want hoewel ik me vaker slecht dan goed voelde, had ik niet door dat mijn manier van leven daar de grote oorzaak van was. Dat inzicht heb ik mede dankzij hem in de periode erna gekregen. Het lukte hem me te overtuigen van het feit dat het anders kon, of sterker nog, anders moest.


Die overtuiging was trouwens pas de eerste stap, want ervan los komen was niet altijd makkelijk. Ook in de periode erna bleef ik nog last houden van eetbuien, compensatiegedrag en een verstoord zelfbeeld. Stapje voor stapje hielp hij mij eruit, op mijn tempo, onder mijn voorwaarden. Iets waar ik hem nog iedere dag enorm dankbaar voor ben. Mede dankzij hem kan ik met volle overtuiging zeggen dat ik tegenwoordig een gezonde en gebalanceerde leefstijl heb!


En dat laatste gun ik iedereen! In de afgelopen jaren heb ik daarom mijn kennis nog verder ontwikkeld en nieuwe ervaringen opgedaan om anderen te kunnen helpen. Ben je benieuwd wat ik voor jou kan betekenen? Klik dan op de banner hieronder en neem vrijblijvend contact met me op!